Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ





Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση να επανεκκινήσει τις μεταρρυθμίσεις, η προσδοκία εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει ευρύτατα διαδεδομένη. Αυτό που επείγει δεν είναι η αναδιαπραγμάτευση αλλά άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να συρρικνωθεί το κομματικό κράτος, η πηγή τόσο των ελλειμμάτων και του χρέους όσο και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας. Περιθώρια για νέα φορολογική επιδρομή δεν υπάρχουν. Το τελευταίο που θα πρέπει να επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η επιμήκυνση του προγράμματος σταθεροποίησης, που απλώς θα συσσωρεύσει πρόσθετο χρέος και θα επιμηκύνει την αβεβαιότητα. 

Ο χρόνος έχει λιγοστέψει δραματικά από την αναποφασιστικότητα του πολιτικού συστήματος και την διεξαγωγή δύο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Η πιστωτική ασφυξία  είναι τώρα η πιο δραματική απειλή για την οικονομία. Όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην περικοπή των δημοσίων δαπανών, στις αποκρατικοποιήσεις και στην πάταξη της φοροδιαφυγής με την τεχνική βοήθεια της τρόικας που μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί. Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί το περιθώριο που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αποπληρωμή των απλήρωτων υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες,  την επανεκκίνηση του ιδιωτικού τομέα μέσω της μείωσης των  φορολογικών βαρών και για  να βγούμε από το τέλμα της ύφεσης.

Η συγχώνευση φορέων του δημοσίου με μετάταξη του προσωπικού ελάχιστα μειώνει τις δαπάνες. Χρειάζεται δραστική μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων με αποζημίωση που ανέρχεται στην καταβολή του 70% του βασικού μισθού τους επί μία τριετία, όπως έχει προτείνει η ΔΡΑΣΗ στο παρελθόν. Μόνο έτσι μπορούν να εξοικονομηθούν τα 11,5 δις ευρώ που αναζητεί η κυβέρνηση και ταυτόχρονα να μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία που είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη.  Δραστηριότητες όπως οι διεθνείς εκθέσεις, οι κατασκευές, η αποκομιδή των απορριμμάτων κλπ. θα πρέπει να εκχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα σε εύλογο χρόνο, μαζί με ένα τμήμα του προσωπικού τους. Η άμεση πώληση του ΟΠΑΠ θα αποτελούσε έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αγνοήσει μικροκομματικά συμφέροντα  και να κινηθεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου